Légy jó mindhalálig

perexPozývame Vás vo štvrtok 30. 5. 2019 o 18.00 hod. do divadelnej sály DK  na úspešný muzikál divadla Thália z Košíc Buď dobrý až do smrti podľa knižnej predlohy známeho maďarského spisovateľa Zsigmonda Móricza. Postavu  Misiho Nyilasa hrá študent rimavskosobotského Gymnázia M. Tompu Márk Antal. V predstavení uvidíme aj známych hercov divadla:  Máriu Kövesdi Szabó, Árpáda Pólosa, Mátého Madarásza, Petra Dudása, Petra Nádasdiho a Attilu Bocsárszkého. Vstupné: 5€, predaj v Kníhkupectve M. Tompu.

thália malý
„Kto si pozrie, dlho si bude pamätať.“ – píše o predstavení v kultúrnej rubrike Új Szó novinárka Katalin Juhász a dodá, že toto predstavenie košického divadla sa blíži k dokonalosti. A asi na tom niečo bude, keď mesiace dopredu je každé jedno predstavenie vypredané a pozývajú ho do všetkých kútov južného Slovenska. Detské postavy hrajú deti, o ktorých sa literárna kritička uznanlivo vyjadruje výstižnými prirovnaniami, „spievajú ako bohovia, tancujú ako americká pouličná chlapčenská skupina a tvoria súdržnú skupinu ako FC Barcelona“. Muzikál žánrovo nedovolí odkryť všetky hĺbky a vrstvy krásneho a dojímavého príbehu, ale aj tak sa z neho dozvieme, čo sa stane s čestným chlapcom, ktorý okúsi malé i veľké klamstvá života, nedokáže pretrpieť nespravodlivosť a naivne verí v silu čestnosti. Príbeh hovorí „o zrade, pretvárke, slabosti a duševnej sile, o krehkosti ľudských vzťahov a chabosti – miestami dojímavo, ironicky, kriticky, chápavo, žartovne, zdrvujúco a miestami spievajúc, tancujúc, omylne i múdro, ale s divákom vždy hravo sprisahanecky“ – dozvieme sa zo stránky divadla. V predstavení odznejú známe skladby ako Pogi, A tízperc, Az élet szép a pod.
RN_LegyJoMindhalalig_Highres-21
Vďaka finančnej podpore Fondu na podporu kultúry národnostným menšín si predstavenie dopoludnia pozrú deti zo ZŠ a SŠ s VJM v sprievode svojich učiteľov. O 18.00 hod. bude predstavenie pre verejnosť. Lístky na večerné predstavenie v hodnote 5 € sú v predpredaji v Kníhkupectve Mihálya Tompu. Organizátorom predstavenia je OZ Oxymoron.
RN_LegyJoMindhalalig_Lowres-96
2019. május 30-án 18.00 órai kezdettel a rimaszombati kultúrházban kerül bemutatásra a Thália Színház Légy jó mindhalálig c. musical előadása. Móricz Zsigmond történetéből számos feldolgozás készült már, de az egyik legsikeresebb a legendás szerzőpáros Kocsák Tibor és Miklós Tibor zenés darabja. Nyilas Misi szerepét Rimaszombatban a serki származású Antal Márk, a Tompa Mihály Református Gimnázium diákja alakítja. Az előadásban a Thália Színház oszlopos tagjai, Kövesdi Szabó Mária, Pólos Árpád, Madarász Máté, Dudás Péter, Nádasdi Péter és Bocsárszky Attila is szerepelnek.
RN_LegyJoMindhalalig_Highres-73
„Aki látja, sokáig emlékezni fog rá.” – írja értékelőjében Juhász Katalin az Új Szó kulturális rovatában – „mert a kassai Thália Színház előadása Dudás Péter rendezésében közelít a tökélyhez …”. Az előadás jelenleg a színház legsikeresebb darabja, melyre hónapokra előre elkelnek a jegyek. A sikerét a gyerekszereplők profikhoz méltó teljesítménye adja. Frappáns hasonlatot használ az újságíró, mikor a gyerekszereplőkről ír. „Úgy énekelnek, mint kilenc darab isten, úgy ropják a táncot, mint egy amerikai fiúbanda, és úgy alkotnak csapatot, mint az FC Barcelona.”  S bár a musical története a műfaj korlátai miatt nem tárja fel az irodalmi alap minden rétegét, így is kiderül belőle, mi történik egy nyíltszívű becsületes fiúval, ha belekóstol az élet kis és nagy hazugságaiba, s ha nem tudja elviselni az igazságtalanságot és naivan hisz a becsület erejében. „Árulásról, képmutatásról, gyengeségről és lelki erőről, az emberi kapcsolatok törékenységéről és az ember gyarlóságáról szól az előadás – hol meghatóan, hol iróniával, hol kritikusan, hol megértőn, hol viccesen, hol megrendítőn, hol énekelve, hol táncolva, hol esendően, hol bölcsen, de mindig a nézővel játékosan összekacsintva.” – írja a színház az ajánlójában. Az előadásban elhangzanak a ma már sláger számba menő dalok, mint a Pogi, A Tízperc, A szívek melegében és Az élet szép.

A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően délelőtt a város magyar ifjúsága szervezetten, tanítóik és tanáraik kíséretében is megtekinthetik a darabot, mely vélhetően tartalmas beszélgetés alapjául szolgál majd egy-egy magyar vagy osztályfőnöki óra keretében. Este 18.00 órától a széles nyilvánosságot és a „repetázni” vágyókat várják a szervezők. A helyreszóló belépőjegyek az esti előadásra 5 eurós áron a Tompa Mihály Könyvesboltban kaphatók.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.