Výstava Štefana Hangácsiho

perexMsKS a Štefan Hangácsi István Vás pozývajú do Galérie GANEVIA v Dome kultúry na prehliadku prvej samostatnej výstavy autora s názvom  Legszebb város Batyi / Poézia Rimavskej Soboty. Témou autorových obrazov je mesto Rimavská Sobota. Inšpirovali ho naše ulice, námestia, budovy, výklady obchodov a obyvatelia, ktorí tu žijú. Kurátor výstavy: Cene gál István. V programe sa prestaví Páko Marika a gitarová skupina Viharvirág. Výstava potrvá do 14. 10. 2020. Otvorené: po – pi, 8.00 – 16.00 hod. Vstup zdarma.

A Rimaszombati Városi Művelődési Központ meghívja Önöket Hangácsi István „Legszebb város Batyi“ című első önálló kiállításának megnyitójára, mely 2020. szeptember 4-én 18.00 órakor lesz a kultúrház GANEVIA Galériájában. A kiállítás kurátora Cene gál István. Program: Páko Mária és a Viharvirág gitárosai. A kiállítás október 6-ig, hétköznapokon 8.00-16.00-ig tekinthető meg.
malý plagát
Myšlienky pred výstavou
Očarila ma vôňa oleja a čistota plátna. Vyjadrovať svoje pocity, nálady a postrehy pomocou štetca a maľovania sa stalo u mňa nielen záľubou, ale každodennou potrebou.

Už aj v základnej škole som veľa maľoval s temperovými farbami. S olejom som sa zoznámil na strednej škole. Prvé moje dielo bolo naše maturitné tablo. Na základnej vojenskej službe som na požiadavku kamaráta namaľoval portrét Mariky Gombitovej. Po návrate z vojenčiny som začal maľovať intenzívnejšie a cieľavedome som vyhľadával témy a inšpiráciu pre jednotlivé obrazy. Za svojho učiteľa považujem maliara Károlya Markóa st., významného maďarského maliara XIX. storočia. Maľoval som portréty, zátišia a krajinky.

Začiatkom 90-tych rokov s manželkou Marikou sme si otvorili vlastný obchod s nábytkom, kde na  stenách viseli moje olejomaľby. Do roku 2006 som maľoval obrazy s rôznou tematikou. Po tomto období nastala desaťročná pauza.

Štetec som vymenil na videokameru. Pracoval som ako kameraman a strihač v Regionálnej televízií GTV. Bola to taktiež tvorivá práca. Spoznal som nielen  naše mesto, Rimavskú Sobotu a jej okolie, ale aj ľudí z úplne iného zorného uhla.

A játék öröme -Radosť z hryA játék öröme -Radosť z hry

V roku 2016 môj kamarát Barnabáš Borbás založil pre maliarov v regióne klub Zlatý rez. Stal som sa členom tejto veselej a tvorivej spoločnosti výtvarníkov. Naším mentorom je uznávaný maďarský maliar Cene Gál István.

Maľujem intenzívne, ale maľujem už inou technikou. Zmenil som žáner námetov svojich obrazov. Mám rád veselé, pozitívne, svetlé obrazy. Fascinuje ma hra svetla a tieňov a voda ako neustále sa meniaca hmota. Zachytiť pohyb a dynamiku, krásu kovu a skla, detaily života. Milujem naše mesto a  nedokážem sa nasýtiť  témami z našich ulíc.

Nikdy som nepočítal, koľko obrazov som namaľoval. Na moje veľké potešenie v Budapešti v Jancsó Art Gallery som mal v roku 2018 a 2019 vystavené dva obrazy, ktoré dostali aj ocenenia. V tých istých rokoch boli moje obrazy vystavené v rámci podujatia nášho klubu Zlatý rez v Csillagház a aj v galérii Ganevia. V júni 2019 som mal dve diela vystavené v Bratislave v rámci podujatia Letný Art Mix a koncom roka jeden obraz aj v Egri. Začiatkom roka 2020 som sa zúčastnil súťaže Výtvarné spektrum 2020 a boli ocenené dva moje obrazy, ktoré budú vystavené v Bratislave.

Táto výstava je moja prvá samostatná výstava. Je to darček k mojim 60. narodeninám.

A trošku aj môj darček Vám, ktorí máte radi výtvarné umenie a Rimavskú Sobotu, naše krásne mesto, jeho historické a moderné budovy, ulice a ľudí.

Chcem Vám ho ukázať mojimi očami….                Štefan Hangácsi

Arany óra a Fő téren-Zlatá hodina na Hlavnom námestíArany óra a Fő téren-Zlatá hodina na Hlavnom námestí

Gondolataim a kiállítás kapcsán

A terpentin, az olajfesték illata és a vászon végtelensége egy életre elvarázsoltak. Az alkotás nem csak kedvtelés, napi szükséglet a számomra.

Már az alapiskolában sokat festettem, főleg temperával. Az érettségi tablónkat olajfestékkel készítettem. Az első komoly munkám, Marika Gombitová portréja, katonakoromban készült. Katonaság után már céltudatosan és egyre nagyobb érdeklődéssel fordultam az olaj és a vászon felé. Id. Markó Károlyban, a XIX. századbeli magyar festőben találtam tanítómra. Főleg tájképeket, de csendéleteket és portrékat is festettem.

A 90-es évek elején saját bútorüzletet nyitottunk feleségemmel, Marikával, melynek üres falain a festményeim kaptak helyet. Ez egy intenzív alkotói korszak volt az életemben, melyet 2006 után 10 éves visszavonulás követett.

Az ecset helyét  a másik nagy szerelmem, a videokamera vette át. A regionális Gtv-ben mint operatőr és vágó dolgoztam. Termékeny és alkotó munka volt ez, mely megtanított egész más szemmel is nézni, látni a városunkat, a környezetem és az embereket.

Pocsolya-KalužPocsolya-Kaluž

2016-ban a Borbás Barnabás barátom által alapított “Aranymetszés festőklub” jó kedvű művészcsapatának tagja lettem, amely a magyarországi Cene gál István festőművész irányítása alatt kezdte el bontogatni a szárnyát. Ettől a pillanattól megint a festészet bűvöletébe kerültem.

Az új kezdet egyfajta stílus és technikai váltást hozott nálam. Képeimmel az örömöt, az örök optimizmust, a fény és árnyék játékát, az üveg és a fém ábrázolását és a víz csodálatát fejezem ki. Szeretem a világos és boldog színeket. Odafigyelek az apróságokra, a realista és részletgazdag megjelenítésére a minket körülvevő világnak. Szeretett városom, Rimaszombat  lett a munkáim fő témája.

Soha nem számoltam, hogy mennyi festményt készítettem eddig. Nagy örömömre Budapesten a Jancsó Art Galleryben 2018 és 2019-ben két alkotásomat is kiállították és díjazták. Az Aranymetszés festőklub első kiállítására 2018 tavaszán került sor a Csillagházban Rimaszombatban, ahol több képem is látható volt. 2018 és 2019-ben a klub kétszer állította ki festményeinket Rimaszombatban a Ganevia galériában. 2019 júniusában Pozsonyban  a Letný Art Mix-en két, 2019 végén Egerben egy képem volt kiállítva. 2020 márciusában részt vettem a Výtvarné spektrum 2020 versenyen, ahol két munkámat díjazták.

Most egy álmom válik valóra. Ez az első önálló kiállítás ajándék a 60. születésnapomra.

Ajándék, amellyel én is ajándékot adhatok. Megmutathatom Önöknek, hogy a mai rohanó világban is mennyi szépség vesz körül minket. Megmutathatom szeretett városom, Rimaszombat épületeinek és utcáinak hangulatát egy kirakatüvegen, egy leparkolt autó ablakán vagy egy eső utáni pocsolya vízfelületén keresztül.

Fogadják szeretettel.                            Hangácsi István

Vajon mi történik a Három Rózsában-Čo sa chystá vreštike Tri ružeVajon mi történik a Három Rózsában – Čo sa chystá vreštike Tri ruže

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.