RADOŠINSKE NAIVNÉ DIVADLO

Radišinci - Noemova archa RADOŠINSKE NAIVNÉ DIVADLO
“Stvorenie sveta” tretia časť trilógie S. Štepku, predpredaj a rezervácia vstupeniek: Mestské kultúrne stredisko, vstupné: 150,-Sk ( 4,98 EUR) v predpredaji do 8. 9. 2008; 200,- Sk (6,64 EUR) od 9. 9. 2008. Platia aj kultúrne poukazy. V sobotu 13. septembra 2008 o 19.00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote. Predstavenie trvá s prestávkou 2 hodiny.


Na počiatku nebolo nič. Iba Pán. Žiadne svetielka na nebi, žiadna voda, žiadna pevnina, ani žiaden priestor. Ale bol tu Pán a v ňom obraz sveta, ktorý chcel stvoriť. A vtedy Pán povedal: „Teraz!” A vtom nastal čas. A Pán povedal: „Tu a tam a hore a dolu…” – a bol tu priestor… Približne takto sa začína svetoznámy biblický príbeh o prvých hodinách sveta a ľudstva, čím sa vlastne zároveň farbisto začína odvíjať javiskové rozprávanie tretej časti voľnej trilógie Stanislava Štepku a RND (Desatoro, Sedem hlavných hriechov), pod názvom STVORENIE SVETA.

Radošinci

V novej komediálno-poetickej inscenácii, ktorá má žánrovo najbližšie k muzikálu, chcú herci RND predovšetkým s humorom priblížiť divákom „hviezdne hodiny ľudstva”, teda stvorenie vesmíru a prvých ľudí, predvedú divákom slasti rajského života, ale i dedičnú ťažobu prvého hriechu, pohovoria o vyhnaní z raja, o neľahkom pozemskom úsilí Adama a Evy a ich detí Ábela a Kaina, ktorý sa vzápätí dopustí prvej vraždy.
Radošinci zinscenujú príbeh roztopašného, hriešneho sveta a zbožného Noema, jeho rodiny, stavbu korábu a potopu sveta, ale aj „budovateľské nadšenie nových ľudí” po potope v kraji pod Araratom. Hudobno – slovné putovanie zakončia stavbou legendárnej Babylonskej veže. Celú históriu po svojom, kvetnato a ironicky, komentuje Diabol v podobe krásnej ženy.
K úspechu najnovšej inscenácie iste prispeje aj melodická hudba Petra Mankoveckého s poetickými textami Stanislava Štepku, choreografia Evy Burdovej, nápadité scénické riešenie Františka Liptáka a kostýmy Petra Čaneckého. To všetko v kongeniálnej réžii spolutvorcu poetiky a režiséra RND Ondreja Spišáka.

Radošinci

Hrajú:
Pán – Stanislav Štepka
Diabol – Soňa Norisová alebo Lenka Barilíková
Adam – Mojmír Caban
Eva – Maruška Nedomová
Lucia – Lujza Schrameková alebo Veronika Koščová
Petra – Kristína Farkašová alebo Karin Olasová
Kain – Csongor Kassai alebo Richard Felix
Ábel, Noe – Svätopluk Malachovký alebo Kamil Mikulčík
veci, planéty, zvieratá v raji a v korábe, spoločnosť pred potopou, brigádnici atď. – zvyšný súbor

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.